0

Edičný plán

Edičný plán na rok 2024:

Grafické romány

_________________________

Próza

Comte de Lautréamont Spevy Maldororove
Prvé slovenské vydanie súborného diela ťažiskového predstaviteľa novodobej francúzskej a svetovej poézie, ktoré obsahuje prvý integrálny slovenský preklad rozsiahlej básne v próze Spevy Maldororove a nový preklad autorových úvah a sentencií Poézia, ako aj zachovanú korešpondenciu a sprievodné materiály (poznámky, doslov, kalendárium). Francúzsky poetický román sa týka misantropického a misoteistického charakteru Maldorora, osobnosti zla, ktorá sa vzdala konvenčnej morálky. Dielo je rozdelené na šesť častí alebo; tieto časti sa ďalej členia na celkovo šesťdesiat kapitol. Ústrednou postavou knihy je Maldoror, postava zla, ktorá sa niekedy priamo podieľa na udalostiach kapitoly, alebo ju sleduje z diaľky. Kniha vyjde v preklade Michaely Jurovskej.

Péter Esterházy – Pohľad grófky Hahn-Hahn
Román je cestou po rieke Dunaj, od prameňa až po jeho ústie do mora. Nie je to však cestopis. Je to neobvyklý román, ktorý poskytuje možnosť znova sa zamyslieť nad zmyslom strednej Európy a nad stredoeurópskou identitou, pričom nás zábavne vedie úskaliami a pascami tohto zemepisného priestoru a jeho histórie. Kniha vyjde v preklade Renáty Deák.

Italo Calvino – Neľahké životy
Italo Calvino je jeden z najvýznamnejších talianskych a európskych spisovateľov dvadsiateho storočia. Jeho dielo prešlo viacerými tvorivými fázami od príklonu k neorealizmu cez alegoricko – symbolické príbehy a texty inšpirované kombinatorikou, cez príklon k hnutiu OULIPO až k postmodernizmu. Tri novely (Argentínske mravce, Stavebné špekulácie a Oblak smogu) vyjdú pod spoločným názvom Neľahké životy. Kniha vychádza v preklade Miroslavy Vallovej.

Johan Harstad – Ambulanse
Sú ľudia, ktorí sa zabalia pred televízorom do igelitu a manekýni prvej pomoci, ktorých treba zachraňovať znova a znova. Sú otcovia, ktorí nezomrú, cestujúci v autobuse, ktorí začali spievať a v noci nad mestom letia v teplovzdušnom balóne. Sú dievčatá, ktoré sú také vychudnuté, že takmer neexistujú, airbagy, ktoré nefungujú, Elvisove koncerty, na ktoré ste sa nikdy nedostali, mobilné telefóny bez elektriny a okolo toho je sanitka, ktorej by ste sa najradšej vyhli. Ale sú tam aj ľudia, ktorých treba milovať, a priatelia, ktorí čakajú. Dôležité je vydržať. Zostať nad vodou. Kniha vyjde v preklade Evy Lavríkovej.

_________________________

Non-Fiction

_________________________

Literatúra pre deti a mládež

Andrej Dúbravský Alica a hmyz

Kniha sa zameriava najmä na zvláštne a prekvapujúce vzťahy v ríši hmyzu. Či už sú to parazitické osy, ktoré lovia a paralyzujú pavúky, kladú svoje vajíčka do húseníc alebo dokonca do vajíčok iného druhu hmyzu, alebo sú to vzťahy medzi hmyzom a inými zvieratami. Populácie v minulosti bežných druhov hmyzu stále klesajú, preto chce autor u detí aj dospelých čitateľov vzbudiť citlivosť k týmto tvorom, ktoré sú všade okolo nás, ale väčšina z nás vie o nich veľmi málo.